Vijf redenen waarom telefoons slecht zijn voor je productiviteit (en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen)

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. We zitten in een vergadering, zijn bezig met een belangrijke deadline of zijn gezellig uiteten met onze vrienden wanneer je telefoon afgaat. Het schelle geluid of trillende gevoel wanneer er een berichtje binnenkomt. Kan jij de verleiding weerstaan? Je moet weten wat het is en grijpt naar je telefoon. De teleurstelling als je ziet dat het bericht helemaal niet zo belangrijk is en het een mail is die door je spam is gekomen of dat het om een nutteloze facebook notificatie gaat. 

Hoewel mobiele telefoons wel degelijk kunnen bijdragen aan je productiviteit kunnen ze ook een enorme afleiding zijn. Hieronder noem ik vijf manieren waarop een telefoon jou kan afleiden en hoe je dit kan voorkomen. 

1) Notificaties

Hierboven noem ik het ook al even kort maar een van de grootste afleiders zijn toch wel de notificaties. Sommige hebben de notificaties van alle apps aan staan, dat je niet helemaal gek wordt is mij een raadsel. Maar ook als je een deel hebt uit gezet, is de kans groot dat je nog steeds gedurende de dag een grote stroom aan notificaties binnen krijgt. Of het nu een e-mail is, een sociale media post of een berichtje, we hebben continue de behoefte om op onze telefoon te kijken als we deze horen of voelen afgaan. 

Oplossing: Zet de niet belangrijke notificaties uit. Nu kan er gediscussieerd worden over wat wel en niet belangrijke notificaties zijn, maar sociale media, e-mail en elke nieuws app is een goed begin. Persoonlijk heb ik al mijn notificaties sowieso al uit staan behalve die van enkele mensen op sociale media en een (1) nieuwsapp. Vaak heb ik ook mijn telefoon (Iphone) op focus staan waardoor alle notificaties worden gemute en ik alleen gestoord kan worden als ik gebeld word door een selectief groepje mensen die ik heb opgeslagen als favorieten. 

2) In sociale media worden gezogen

Hoe vaak is het jou wel niet overkomen dat je dacht heel even op sociale media te kijken, om er achter te komen dat er een half uur voorbij is gegaan en je eigenlijk niet goed weet waar je nou naar gekeken hebt. Hands up, ja ik heb ook een hand in de lucht. Het is een van de grootste productiviteits killers! 

Oplossing: Als sociale media een grote afleiding voor je is dan is het verstandig om de apps van je telefoon te verwijderen of andere apps te instaleren die je tijdelijk toegang weigeren tot deze apps. Op die manier kan je alsnog sociale media gebruiken op de momenten dat je vrije tijd hebt zonder dat het invloed heeft op je werk en andere verplichtingen. 

3) Spelletjes spelen

Van Hay day tot Candy Crush we hebben allemaal wel spelletjes op onze telefoon gespeeld. Het is ontzettend verleidelijk om een spelletje te gaan spelen wanneer we verveeld zijn of bepaalde taken aan het uitstellen zijn. Maar voor je het weet zijn die vijf minuten een spelletje spelen voorbij en ben je een uur verder en heb je nog geen werk verzet wat je eigenlijk had moeten doen. 

Oplossing: Natuurlijk begrijp ik dat een spelletje spelen heel fijn en ontspannend kan werken. Helaas is het zo dat we er vaker langer mee bezig zijn dan we hadden gepland. Het blijft bijna nooit bij die vijf minuten. Het beste kan je dus nee zeggen tegen alle spelletjes op je telefoon en ze verwijderen. Dit scheelt een heleboel gedoe en wilskracht om niet alsnog een spelletje te gaan spelen. Mocht je er echt heel veel waarde aan hechten dan stel ik voor dat je alvorens je gaat spelen je een timer zet en je stopt op het moment dat de timer af gaat, geen excuses. 

4) Overal gelijk op reageren

Elke keer als je telefoon afgaat wil je zien wat er binnenkomt. Is het een berichtje of een telefoontje dan zijn we geneigd gelijk op te nemen of te reageren. Maar is elk berichtje of telefoontje even belangrijk en is het belangrijker dan de taak die je op dat moment aan het uitvoeren bent? 

Oplossing: Behalve als je een belangrijk telefoontje of berichtje verwacht zet je de telefoon op stil of focus. Op die manier kan je ongestoord aan het werk gaan en je taken afmaken. Mijn familie en vrienden weten ook dat ik altijd mijn telefoon op focus heb staan. Als je mij echt nodig hebt kan je twee keer achter elkaar bellen en dan kom je er ook doorheen maar als het niet dringend is sturen ze gewoon een berichtje. Daarnaast is bij focus (op de Iphone) een optie om favorieten in te stellen die altijd kunnen bellen en er gelijk doorheen komen. 

5) 24/7 bereikbaar zijn

Ik snap het de hele wereld heeft je natuurlijk de hele dag door nodig. Het is het grootste probleem van de mobiele telefoon dat ze de illusie geven dat we 24/7 bereikbaar zijn en dat dit ook van ons verwacht wordt. Zelfs als we tijd doorbrengen met onze familie en vrienden zijn we nog steeds bereikbaar voor anderen in plaats dat we genieten van het moment. Let maar eens op alle telefoons die op tafel liggen tijdens een etentje. Hoewel constant bereikbaar zijn een positieve ontwikkeling lijkt, kan het zeer destructief zijn voor je mentale en emotionele gezondheid om nog maar niet te beginnen over onze productiviteit. 

Oplossing: Zie de tip hierboven met je telefoon op focus zetten. Dit kan een dagelijkse oplossing zijn. Maar denk ook eens na over een dag detoxen. Geef je vrienden en familie door dat je een dag niet op je telefoon kijkt en dat ze je alleen in noodgevallen moeten bellen. Bellen ze je voor niks spreek dan af dat ze je vijf euro moeten betalen, dan kijken ze wel uit met je zomaar bellen. 

Hoewel mobiele telefoons een geniale uitvinding zijn, zitten er ook haken en ogen aan. We moeten waken voor onze gezondheid en productiviteit. Door je bewust te zijn van de kleine gewoontes die erin sluipen zoals één spelletje of héél even op sociale media kijken, destructief is voor onze productiviteit. Het kost namelijk gemiddeld bijna 20 minuten voor dat je weer gefocust bent om door te gaan met de taak die je zo graag af wil maken. Doordat je je hiervan bewust wordt en door deze kleine veranderingen toe te passen blijven mobiele telefoons een aanwinst en geen afleiding. 

Ik vind het altijd leuk om te horen of het je heeft geholpen dus voel je altijd vrij om mij te mailen iris@productieveling.nl of op sociale media een bericht te sturen naar @productieveling.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste blogs, tips en aanbiedingen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Hier deel ik niet alleen mijn eigen werk maar ook het werk van andere inspirerende ondernemers. Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail