Hoe je je telefoon voor je in plaats van tegen je laat werken

Heb je wel eens het gevoel dat je telefoon meer afleiding is dan dat het je helpt productiever te zijn? Welkom bij de club, je bent zeker niet de enige. Als je iemand bent die moeite heeft met productief zijn en blijven, dan is je telefoon waarschijnlijk een van je grootste vijanden. Hoewel er genoeg apps zijn die je helpen om productiever te werken, word je snel in de wereld van sociale media en spelletjes gezogen. Om nog maar niet te beginnen over het eindeloos aantal notificaties die we op een dag ontvangen. Als jij wil weten hoe je ervoor zorgt dat je telefoon voor je in plaats van tegen je gaat werken, lees dan verder. 

1) Verwijder apps die je afleiden

Deze tip heb je vast eerder gehoord en is niet je favoriete tip. Toch is het zeker tip nummer één omdat deze wel zeer effectief is. Het gemak waarmee wij op sociale media kijken en dan urenlang verdwijnen in alle content van anderen is bedroevend. Voel je niet meteen schuldig want ook ik als productieveling maak me hier meer dan eens schuldig aan. 

Sociale media apps en spelletjes zijn namelijk zo ontworpen dat ze de gebruikers en spelers zolang mogelijk op de app houden. Hoe langer jij namelijk op de app blijft hoe vaker zij reclames aan jou kunnen tonen en geld daaraan kunnen verdienen. Je kan er dan ook van uitgaan dat elke app die niet bezig is met productiviteit erop is ingericht om je zolang mogelijk binnen die app te houden. 

Daarom is het van belang om sociale media en spelletjes te verwijderen of op z’n minst uit te loggen. Als je uitgelogd bent op de verschillende apps creëer je een extra stap die je moet doorlopen voor je op sociale media kan scrollen. Het beste is om de apps te verwijderen en als je echt wil kijken deze op je laptop te openen. De meeste apps zijn niet gemaakt voor laptop gebruik waardoor de kans dat je blijft hangen ook een stuk kleiner is. 

2) Zet je notificaties uit

Het verbaast mij dat er überhaupt nog mensen zijn die hun notificaties aan hebben staan. Elke keer dat je met een taak bezig bent en wordt afgeleid door bijvoorbeeld zo’n notificatie duurt het gemiddeld ongeveer 30 minuten voor je weer gefocust aan het werk bent. Als je erop let hoe vaak jij notificaties krijgt en dan snel even op je telefoon kijkt, vraag je dan af of je überhaupt wel de tijd hebt om te focussen? 

Je kan er voor kiezen om per app de notificaties uit te zetten. Notificaties die nooit bijdragen zijn bijvoorbeeld je e-mail notificaties. Zorg dat je twee keer per dag je e-mail controleert en dan heb je die notificaties niet nodig. Mocht het urgent zijn dan bellen mensen vaak zelf, wil je hier zeker van zijn dan kan je ook een automatische bericht laten uitgaan dat je tussen bepaalde tijden je e-mail checkt en als het heel belangrijk is dat ze je kunnen bellen. 

Sociale media notificaties kan je ook uitzetten. Hoe vaak mis je nou echt iets op sociale media? Je scrolt er waarschijnlijk vaak genoeg doorheen op een dag en dan zijn die notificaties echt overbodig. Mocht je het toch heel belangrijk vinden om notificaties te krijgen van belangrijke personen dan kan je dit ook instellen. Dan krijg je alleen nog een melding als zij iets plaatsen. 

Ik heb een Iphone en kies er vaak voor om mijn telefoon op ‘focus’ te zetten . Dit betekent dat er totaal geen notificaties binnenkomen. Ik heb een lijst met personen die mij altijd kunnen bereiken. Mocht mijn telefoon op ‘focus’ staan en zij bellen mij dan komen hun telefoontjes er altijd doorheen.

3) Maak gebruik van productiviteitsapps 

Productiviteitsapps helpen je om zo productief mogelijk te zijn. Als je dan je telefoon gebruikt kijk dan op deze apps die je wel verder helpen in plaats van uren te scrollen op sociale media. Er zijn verschillende soorten productiviteitsapps, van plannen tot je telefoon op slot zetten tot een bepaalde tijd. 

Wil je meer weten over specifieke apps klik dan op deze link naar de blog. 

Een telefoon in je buurt zal altijd voor afleiding zorgen maar met deze tips kan je het nog redelijk onder controle houden. Besef heel goed dat als je een app gebruikt, het doel van de app is je zo lang mogelijk af te leiden. Jouw doel van vandaag is waarschijnlijk niet uren op sociale media scrollen, en als dat wel je doel is … good for you! 

Dus als je productiever wil zijn dan is het belangrijk om te kijken naar je telefoongebruik. Verwijder apps, zet notificaties uit en maak gebruik van productiviteitsapps. Op deze manier kan je je telefoon voor je in plaats van tegen je te laten werken. Pas deze drie tips toe en kijk of ze voor jou werken. Ik vind het altijd leuk om te horen of het je heeft geholpen dus voel je vrij om mij te mailen iris@productieveling.nl of op sociale media een bericht te sturen naar @productieveling.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste blogs, tips en aanbiedingen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Hier deel ik niet alleen mijn eigen werk maar ook het werk van andere inspirerende ondernemers. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail