De wetenschap van uitstelgedrag (en hoe er mee te stoppen)

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je staat voor een taak waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en in plaats van eraan te beginnen, ga je eerst surfen op internet, dan je sokkenla reorganiseren of zelfs een dutje doen. Waarom doen we dit ….? Welkom in de wereld van uitstelgedrag!

De wetenschap van uitstelgedrag

Er is een reden waarom we uitstellen en dat is niet omdat we lui zijn. In feite heeft het meer te maken met onze natuurlijke neigingen. Als we voor een moeilijke of vervelende taak staan, gaan onze hersenen onmiddellijk in de “vecht of vlucht” modus. Dit is dezelfde reactie die onze voorouders hadden toen ze geconfronteerd werden met een sabeltandtijger! Om met de waargenomen bedreiging om te gaan, maakt ons lichaam stresshormonen als cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen geven ons de energie en focus die we nodig hebben om ofwel tegen de tijger te vechten, ofwel ervoor weg te rennen.

In de wereld van vandaag zijn de sabeltandtijgers echter dingen als deadlines, examens en openbare spreekbeurten – die niet bestreden of ontvlucht kunnen worden. Dus wat doen we in plaats daarvan? We stellen uit! Door de taak uit te stellen, geven we onszelf een tijdelijk uitstel van de stress en angst die ermee gepaard gaan.

Hoe te stoppen met dit uitstelgedrag.

Hier volgen een paar tips

  • Verdeel de taak in kleinere taakjes. Door een grote taak op te delen in kleinere, zul je de taak beter beheersbaar en minder overweldigend vinden
  • Zet een timer op 20 minuten en werk aan de taak tot de timer afgaat. Als je eenmaal begonnen bent, zul je merken dat je door wilt gaan!
  • Creëer een positieve associatie met de taak die voor je ligt. Als je bijvoorbeeld aan het uitstellen bent om te gaan hardlopen, zeg dan tegen jezelf dat je naar je favoriete podcast mag luisteren terwijl je dat doet.
  • Zoek een accountability partner die met je meekijkt naar je vorderingen. De wetenschap dat iemand anders op je rekent zal je helpen om op het goede spoor te blijven

Uitstelgedrag is iets waar we allemaal wel eens mee worstelen, maar het hoeft ons niet te beheersen! Door te begrijpen waarom we het doen en enkele eenvoudige strategieën toe te passen, kunnen we de uitstelgewoonte voorgoed doorbreken.

Wil jij werken aan je uitstelgedrag en nu eindelijk eens doen wat je moet doen met een accountability buddy die je echt houdt aan je afspraken? Plan dan een call met mij in en dan vinden wij de vorm van accountability die het beste bij jou past. 

Ik vind het altijd leuk om te horen of het je heeft geholpen dus voel je altijd vrij om mij te mailen iris@productieveling.nl of op sociale media een bericht te sturen naar @productieveling.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste blogs, tips en aanbiedingen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Hier deel ik niet alleen mijn eigen werk maar ook het werk van andere inspirerende ondernemers. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail