7 tips om je voornemens voor het nieuwe jaar om te zetten in acties

Waar blijft de tijd…

Het jaar is weer voorbijgevlogen. Het is tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Is alles gegaan zoals je had gepland en verwacht. Als het niet allemaal gegaan is zoals gepland, wat waren hiervoor dan de redenen? Maar nog belangrijker: wat wil je volgend jaar bereiken?

Elk jaar beginnen we weer met een heleboel goede voornemens. Maar hoe komt het toch dat er aan het eind van het jaar zo weinig is overgebleven van alle goede voornemens? En hoe zorgen we ervoor dat het ook dit jaar niet blijft bij goede voornemens, hoe zetten we de voornemens om in acties?

Wil jij komend jaar echt aan de slag met je goede voornemens lees dan vooral verder.

Er zijn een paar punten waarop het misgaat met goede voornemens. Er ligt veel kracht in de formulering en woorden die je gebruikt en dat is ook gelijk het eerste punt.

1. Formuleer je voornemens positief

Ik ga niet meer fastfood eten. Ik ga niet meer elke week drinken. Ik ga niet meer energie stoppen in negatieve vriendschappen. Ik ga niet meer zoveel televisiekijken.

In deze zinnen ligt de focus op wat je niet meer wil en het zorgt ervoor dat je alleen daar nog aan denkt: Denk niet meer aan een roze olifant die een wortel eet.

Het is goed dat je weet wat je niet meer wil, belangrijker nu is de focus te leggen op wat je WEL wil bereiken.

Ik wil gezonder eten. Ik wil nog maar twee keer per maand drinken. Ik geef alleen nog maar aandacht aan positieve vriendschappen. Ik ga meer boeken lezen en tijd met mijn familie/vrienden doorbrengen.

Op deze manier gaan onze gedachten uit naar wat we wel willen, waar we gelukkig en enthousiast van worden.

2. Formuleer je voornemens concreet

Nu we de voornemens positief hebben geformuleerd is het belangrijk om deze ook concreet te maken. Want ik begrijp dat je gezonder wil eten en vaker naar de sportschool wil, maar wat is precies gezonder eten en hoeveel keer precies is vaker?

Gezonder en vaker valt namelijk niet in te plannen en te meten. Plannen is cruciaal als je je voornemens echt wil omzetten in actie.

Ik eet elke dag 300 gram groente en fruit. Ik ga drie keer per week één uur sporten. Ik ga elke dag 30 minuten lezen. Ik besteed elke dag één uur met volle focus aan mijn familie/vrienden. Ik maak elke dag een story op Instagram van minimaal 1:30 minuten. Ik ga elke week twee uur oprechte connectie maken met potentiële klanten via de dm op Instagram.

Zie je het verschil tussen: Ik wil vaker naar de sportschool en ik ga drie keer per week één uur sporten. Dit valt te plannen wat ons ook gelijk bij het volgende punt brengt.

7 tips om je voornemens voor het nieuwe jaar om te zetten in acties
Foto door Jess Bailey Designs via Pexels

3. Plan je goede voornemens in

De eerste week van januari gaat het goed. Je begint vol goede moed aan al je voornemens. In week twee en drie van januari begint het normale leven weer en wordt het steeds lastiger om je aan die goede voornemens te houden.

Voornemens voor het nieuwe jaar worden zelden tot nooit ingepland. Vaak omdat ze niet concreet genoeg zijn om in te plannen. Maar jij hebt nu stap één en stap twee gezet en hebt ondertussen je voornemens positief en concreet geformuleerd.

Het is van belang dat je deze voornemens gaat meenemen in jouw planning. Als jij drie keer per week wil gaan sporten, plan dan drie keer per week genoeg tijd in om te gaan sporten.

Het inplannen van je voornemens vergoot de kans van slagen (mits je een haalbare planning maakt, maar dat is voor een volgende blog).

Je doelen zijn positief en concreet geformuleerd en je hebt het allemaal netjes ingepland, maar toch lukt het je niet je aan de voornemens te houden. Je bent ten eerste niet de enige en er zijn verschillende redenen voor die we nu dan ook gaan bespreken.

4. Zorg dat je enthousiast wordt van je voornemens

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik heel hard hamer op enthousiast worden en AAN gaan van alles wat je doet, van je voornemens tot je jaarplanning.

GET EXCITED TO GET GOING!

Ik heb me tien jaar lang, elk jaar voorgenomen te stoppen met roken. Alleen was ik mega verslaafd en vond ik het zelf niet heel noodzakelijk om te stoppen. Ik wilde vooral stoppen omdat mijn omgeving opmerkingen bleef maken en ik wist dat het ongezond was. Alleen miste ik elke intrinsieke motivatie om te stoppen met roken.

Ik stopte uiteindelijk twee jaar geleden met roken omdat ik onder narcose moest en ik wist dat de kans op complicaties groter was als ik nog rookte. Ondanks dat ik roken toen nog steeds heel lekker vond, koos ik ervoor mijn kansen te vergroten door te stoppen.

Ik stopte niet omdat mijn omgeving of de samenleving dit van mij verlangde maar omdat ik iets anders belangrijker vond dan mijn sigaret.

Vraag jezelf dan ook bij elk voornemen af: doe ik dit voor mijzelf en word ik hier enthousiast van? Of doe ik dit voor anderen omdat zij dit van mij vragen?

7 tips om je voornemens voor het nieuwe jaar om te zetten in acties
Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

5. Zorg dat je voornemens de juiste grootte hebben

De voornemens die je hebt gesteld maken je super enthousiast. Dit is echt wat je wil! Het is alleen wel belangrijk dat we niet opeens te veel willen, zeker niet als we bij nul beginnen.

Het is dan ook belangrijk dat je begint met reflecteren over waar je op dit moment staat.

Als jij drie keer per week twee uur wil gaan sporten maar op het moment dat je de voornemens opschrijft nauwelijks nog beweegt, wordt het een stuk lastiger dan als je al drie keer per week één uur sport.

Als jij gezonder wil eten maar je eet op dit moment elke dag fastfood dan is het verstandiger om te beginnen met één gezonde maaltijd per dag in plaats van meteen om te slaan naar 300 gram groente en fruit per dag.

Hoe kleiner de stap is vanuit je huidige situatie hoe groter de kans van slagen is. Het is namelijk een kleine toevoeging aan een al bestaande gewoonte in plaats dat je een hele nieuwe gewoonte moet creëren.

Er zijn hier dus twee tips:

  1. Bouw voort op al bestaande gewoonten of;
  2. Bouw een nieuwe gewoonte op in kleine stappen.

Bonus tip

Maak ook niet te veel goede voornemens. Ik raad je aan maximaal drie voornemens te formuleren en deze goed uit te werken en in te plannen. Door dat je je focus kan leggen op alleen deze drie voornemens vergroot je de kans van slagen.

6. Zet door ook als het tegenzit

Ik ben volledig voor positief en optimistisch zijn, alleen is het vaak verstandig om er rekening mee te houden dat het voor kan komen dat het eventjes niet gaat zoals je dat voor ogen had. Hierop voorbereid zijn zorgt ervoor dat je ermee kan omgaan.

Het helpt om vooraf te bedenken wat er mis zou kunnen gaan en hoe je er dan mee om wil gaan. Dit zorgt ervoor dat mocht dit gebeuren, je niet in de stress schiet of gelijk teleurgesteld bent maar dat je een gameplan hebt.

Bijvoorbeeld:

Ik wil elke dag 300 gram groente en fruit eten.

Als ik mij laat verleiden tot het eten van fastfood reageer ik als volgt:

  • Ik raak niet gefrustreerd.
  • Ik geniet van het eten.
  • Morgen eet ik weer 300 gram groente en fruit

Ik wil drie keer per week twee uur naar de sportschool.

Als ik een keer geen tijd heb om naar de sportschool te gaan, reageer ik als volgt:

  • Ik kijk of ik dit kan verplaatsen naar een ander moment
  • Als ik het niet kan verplaatsen doe ik een home-workout van 30 minuten
  • Als ik het niet kan inhalen blijf ik lief voor mijzelf en kijk ik uit naar de workouts die ik volgende week ga doen

Op deze manier ben je voorbereid op het moment dat het een keer niet gaat zoals je had verwacht en weet je gelijk wat je gaat doen.

Ik zeg ook vaak wees lief voor jezelf want boos worden op jezelf dat het niet lukt is vaak niet de beste tactiek om je weer in de actiemodus te krijgen. Maar je hoeft het natuurlijk ook niet allemaal alleen te doen.

7. Zoek een accountability buddy

Samen is leuker dan alleen. Zeker als het een voornemen is waarbij je vooraf weet dat het je wat meer moeite gaat kosten.

Ik vind sporten leuk, als ik eenmaal bezig ben, maar ernaar toe gaan kost mij de nodige moeite. Ik heb dan ook besloten om te gaan hardlopen bij een vereniging, zodat er elke keer een groep is waar ik naar toe moet. Als ik niet kom opdagen vragen ze ook waarom ik er de vorige keer niet was. Dat is precies wat ik nodig heb.

Zoek accountability buddies die passen bij wat jij nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld voldoende aan een groep maar misschien heb jij iemand nodig om samen met je te gaan sporten.

Ik heb ook verschillende accountability buddies voor verschillende voornemens. Het hoeft dus zeker niet één persoon of één groep te zijn.

Spreek van tevoren ook duidelijk af wat je doet als de ander het af laat weten. Nogmaals zorg dat je een gameplan hebt als jij of de ander het laat afweten. Wees lief voor jezelf en voor elkaar en blijf elkaar stimuleren en motiveren. Negativiteit levert niets op.

Jij bent klaar om je voornemens om te zetten in acties.

Klik hier als jij er een kickass jaar van wil maken!!

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail