11 x productieve voornemens voor ondernemers

Wil jij ook volgend jaar werken aan de meest productieve versie van jezelf, dan is deze blogpost voor jou!

Ik deel hier dé voornemens om je te helpen volgend jaar nog productiever te worden. Maar vergeet niet eerst de blogpost over voornemens te lezen voor je begint met het opstellen van je voornemens. Met die blog zet je voornemens om naar actie!

1. Maak elke avond een planning voor de volgende dag

Dit is een gewoonte waar ik niet meer zonder kan. Voordat ik ga slapen maak ik een overzichtelijk en haalbare planning voor de volgende dag. Dit zorgt ervoor dat alles wat ik in gedachten heb uit mijn systeem gaat en niet vergeten wordt.

2. Creëer een ochtendroutine die voor je werkt

Een ochtendroutine zorgt ervoor dat je je ochtend beter begint. Je hoeft echt niet om 5 uur op te staan, een drie uur durende workout te doen en je hele to-do lijst te hebben afgewerkt voor de zon op komt.

Het kan zo simpel zijn als wakker worden, een stukje lezen, rekken en strekken, een kopje koffie en dan aan je dag beginnen.

Geef het vooral je eigen invulling en zorg dat je ochtendroutine je de goede energie brengt. Zo begin jij elke dag goed!

11 x productieve voornemens voor ondernemers
Foto door Thought Catalog via Pexels

3. Lees elke dag 30 minuten

Met het aantal uren dat we tegenwoordig achter een scherm zit, is het ook heel belangrijk om gewoonten erin te brengen die je achter het scherm vandaan halen.

Het is dus de bedoeling dat je een boek in je handen hebt, of een e-book waarbij je het licht kan afstellen of een luisterboek.

Naast dat het je achter je scherm vandaan haalt, is het altijd goed om wat vakliteratuur te lezen of gewoon een leuk boek voor je plezier te lezen, want hey naast ondernemer ben je natuurlijk ook gewoon mens en is ontspannen noodzakelijk.

4. Houd een journal bij

Er zijn twee reden waarom je een journal wil bijhouden.

  1. Het is heel fijn om aan het einde van de dag van je af te kunnen schrijven. Het hoeft niet lang te duren, een paar minuten kan voldoende zijn. Het maakt je hoofd leeg en het geeft je ruimte om weer anders te kijken naar je gedachten.
  2. Het is later ook heel leuk om terug te lezen. Het is goed om te kijken waar je stond, waar je nu bent en waar je heen wil. Reflecteren is altijd goed.

Er zijn tegenwoordig genoeg 5 min journal boekjes waar je een paar vragen beantwoordt. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een notitieboekje kopen en zelf bijhouden wat voor jou belangrijk is.

5. Ga sporten

We kunnen het er kort of lang over hebben maar een mens heeft beweging nodig. We zijn niet gemaakt om elke dag inactief op ons achterwerk te zitten achter een laptop. Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Van sporten krijg je energie.

Als je fitness inspiratie op Instagram zoekt dan zie je de meeste vrouwen buffelen in een sportschool. Dit hoeft niet per se iets voor jou te zijn. Ik vind zelf een sportschool op zich prima maar wel alleen als ik de sauna in kan aan het einde van mijn workout.

Omdat sport niet mijn grootste liefde is heb ik een sport gezocht waar ik wel enthousiast van wordt, wat je alleen in een groep kan doen en niet te competitief is. Ik kwam uit op hardlopen bij een vereniging en ik heb de tijd van mijn leven. Sport is voor mij nu geen moetje maar iets waar ik naar uitkijk.

Je mag bij vrijwel elke vereniging een paar keer proefdraaien, dus ga vooral ook sporten uitproberen en kijken of je de mensen leuk vindt.

6. Wees voorbereid

Voorbereiding is het halve werk. Je dag begin je beter als je de dag ervoor je planning hebt gemaakt, je kleding hebt klaar gelegd en als het mogelijk is je werk hebt klaar gelegd.

Als ik in de ochtend wil gaan sporten leg ik mijn sportkleding klaar.

Als ik in de ochtend een lastige taak moet doen zorg ik dat mijn bureau/werktafel netjes is en alles al klaarligt om te beginnen.

Dit zorgt ervoor dat ik in de ochtend niet te veel hoef na te denken en gelijk aan de slag kan gaan. Kleine voorbereidingen de avond van tevoren kan je ochtend een stuk aangenamer maken. Zeker als je warme bed je terugroept.

Dit kan ook je favoriete koffiemok zijn die klaar staat voor je bakkie koffie. Whatever works for you!

7. Stel dagelijkse intenties

Voordat ik aan een taak begin stel ik een intentie. Als ik ga sporten zeg ik bijvoorbeeld: ik beleef plezier aan deze workout die ervoor zorgt dat ik goed in mijn vel zit. Als ik een blog schrijf zeg ik: ik schrijf een blog om ambitieuze vrouwelijke ondernemers te inspireren en te motiveren.

Op deze manier heb ik duidelijk voor mijzelf waarom ik iets doe en geeft het mij vaak een energie boost die ik nodig heb. In plaats van op de automatische piloot te gaan ben ik bewust van wat ik doe en waarom ik het doe.

Het heeft alles te maken met bewuster leven. Bewust met je taak aan de slag gaan en ook bewust van de tijd die je erin stopt. Door een intentie te zetten aan het begin van je dag of voorafgaande aan een taak ga je bewuster aan de slag.

11 x productieve voornemens voor ondernemers

8. Stel een berendag in

Als je mij al een tijdje volgt dan is deze term niet nieuw voor je. Berendag is voor mij dan ook heilig. Een keer per week blijf ik de hele dag in mijn pyjama en doe ik alleen maar dingen waar ik blij van word. De hele dag lezen of televisiekijken yes I can.

Het gaat erom dat je doet waar je vrolijk van wordt, het liefst de hele dag en geen dingen doet die als een moetje voelen. Echt een hele vrije dag. Ik weet dat het als ondernemer lastig is om een hele dag niks te doen. Het is alleen wel mega goed voor je om even helemaal niks te doen en lekker op te laden.

Mijn berendagen zijn vaak op zondag. De perfecte dag om op te laden voor de week weer begint. Soms moet ik berendag overslaan en dat is ook oké maar een van mijn non-negotiables is 2x per maand een berendag. Maar het liefst natuurlijk gewoon 4.

9. Maak je bed op

Deze zal je eerder gehoord hebben. Elke high performer zweert erbij. In het begin dacht ik wat een onzin. Wat voor een effect gaat mijn bed opmaken nou echt hebben. Nou dat zal ik je vertellen.

Het is een van de meest simpele taken die er is, het kost je weinig tijd en aan het einde zie je direct resultaat. Je hebt een taak gedaan en je ziet meteen wat het je oplevert. Zeker als ondernemer krijg je niet direct resultaat te zien als je een taak uitvoert. Dat is de reden waarom het zo fijn is om je bed op te maken.

De tweede reden waarom het zo fijn is om je bed elke ochtend op te maken is dat je ’s avonds een cadeautje voor jezelf hebt. Een bed dat mooi opgemaakt is en klaarstaat voor jou. Een fijne plek om in te dromen om die de volgende ochtend weer waar te maken.

Heeft het bed opmaken effect op hoe ik mijn dag begin? Jazeker.

10. Leer iets nieuws

Elke dag besteed ik minimaal 5 minuten aan iets nieuws leren wat niets te maken heeft met mijn bedrijf. Waarom ik specifiek iets doe wat niets te maken heeft met mijn bedrijf is omdat ik niet alleen mijn bedrijf ben maar ook een privépersoon. Ik wil dit voeden door dingen te doen die ik leuk vind.

Ik leer verschillende talen, maar je kan ook bijvoorbeeld leren koken. Je kan natuurlijk ook iets leren waar je bedrijf wat aan heeft maar niet gerelateerd is aan je product. Zo ben ik productiviteitscoach en leer ik mijzelf nu om mijn eigen website te bouwen.

Vooral je brein blijven stimuleren om iets anders te doen dan waar je elke dag al continu mee bezig bent.

11 x productieve voornemens voor ondernemers

11. Dankbaarheid

Dankbaarheid oefenen is iets wat je heel veel kan opleveren. Ik heb het geluk dat dit mij op een hele jonge leeftijd is aangeleerd en het voor mij gewoon is om dankbaarheid te voelen en ook uit te spreken.

Ik schrijf elke dag drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Ik ben blij en dankbaar dat …

Daarnaast neem ik elke keer als ik mij dankbaar voel een moment om daarbij stil te staan en dit uit te spreken. Ik ben nog dagelijks dankbaar dat ik in Friesland woon.

Als je dit vaker doet zal je zien dat je sneller momenten van dankbaarheid zal herkennen. Het kan oprecht in de kleinste dingen zitten. Als je het mij vraagt maakt dankbaarheid de wereld een stukje mooier.

Klik hier als jij een kickstart wil maken het komende jaar?

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail