De route naar €100.000 per jaar – Suzanne van duijn – boek review

Ik begon vol verwachting aan het boek van Suzanne, ook wel bekend als Vrije Meid. Ik was namelijk al heel enthousiast over haar content op Instagram en vooral haar openheid ook als het even tegenzit. Mijn verwachtingen van het boek waren hoog gespannen. In deze blogpost geef ik mijn ongezouten en bloed eerlijke mening met als conclusie: to read or not to read!

Ik begin met de positieve feedback op te sommen, daarna volgt de kritische feedback en tot slot geef ik mijn eindoordeel. Graag wil ik onderschrijven dat deze hele review mijn mening is, niets meer, niet minder.

Foto door Kevin Malik via Pexels

Positieve feedback ‘De route naar € 100.000 per jaar’

Zoals ik al eerder aangaf, vind ik het heerlijk en vooral verfrissend dat er een ondernemer is die het eerlijke verhaal ook durft te vertellen. Het is namelijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn, het zit ons ook soms allemaal tegen. Suzanne geeft aan weleens overwogen te hebben om weer in loondienst te gaan en ik denk dat veel beginnende, maar misschien ook wel gevorderde ondernemers dit herkennen.

Ze geeft een inkijkje in haar cijfers en ook dat vind ik bewonderenswaardig, want roepen dat je 10.000 euro per maand binnenhaalt zegt vaak niet heel veel. Je krijgt van maand tot maand een update wat ze heeft verdiend en wat ze ervoor heeft gedaan. Het is fijn dat er een keer open gesproken wordt over online geld verdienen en dat het haar echt niet kwam aanwaaien.

Suzanne geeft meteen twee hele duidelijke redenen waarom de meeste ondernemers nog niet die €100.000 omzet draaien:

  1. Ondernemers vragen te lage prijzen voor hun producten of diensten;
  2. Ondernemers hebben nog niet voldoende klanten.

Ik vond dit twee duidelijke redenen waar natuurlijk veel meer over te zeggen valt, wat later ten dele wordt besproken.

Zij is ook weer goudeerlijk als het gaat om passief inkomen en dat dit echt niet betekent dat je gelijk achterover kan leunen met je billen op een wit strand met een kokosnoot binnen handbereik. Van uurtje factuurtje naar passief inkomen is vaak niet gelijk het succes waarop de meest ondernemers hopen, of wat sommige ondernemers anderen graag doen geloven. Neen, ook passief inkomen is hard werken.

Er wordt een paar keer besproken dat je zoveel mogelijk mensen door een funnel moet sturen en dan het liefst met een super waardevolle gratis weggever. Nu denk je: wat doet dit bij de positieve feedback!? Nou, terwijl ik mij al helemaal hierover aan het opwinden was dat dit nog steeds wordt beweerd, kwam Suzanne gelukkig met de AVG en hoe je dit moet toepassen op je website. Het is namelijk niet meer toegestaan om mensen door middel van een gratis weggever gedwongen een funnel in te sturen. Dit wordt echter nog wel vaak door ondernemers gedaan en aanbevolen.

Tot slot ben ik heel blij te lezen dat ze vertelt dat haar leven op Instagram er een stuk mooier uitzag dan het soms werkelijk was. Ze geeft ook eerlijk toe dat ze soms nog moeite heeft om echt alles eerlijk, open en bloot op tafel, of in dit geval Instagram, te leggen. Wat ook zeer herkenbaar is, want we zijn natuurlijk ook keihard op sociale media. Laat je het mooie van wat je bereikt hebt zien, dan ben je niet real genoeg. Deel je je zwaarste momenten al huilend in de stories, dan vraag je om aandacht. Toch is het fijn dat iemand met zo’n grote following vertelt dat het ook bij haar niet allemaal over rozen gaat.

Nu ik alle positieve punten heb benoemd is het tijd voor wat kritische geluiden.

Foto door Mizzu Cho via Pexels

Kritische feedback ‘De route naar € 100.000 per jaar’

Tja, alleen maar positief kan ik niet zijn, ook al is dit volgens Suzanne wel the key tot die ton verdienen. Want jawel, ook hier staat mindset weer centraal. Voor ik verder ga wil ik zeker niet ontkennen dat mindset een belangrijk onderdeel is van het ondernemerschap, maar zoals ik al eerder zei, laten we het nou niet beschouwen als THE HOLY GRAIL, want er zijn echt nog wel heel veel andere factoren die belangrijk zijn om een succesvolle ondernemer te worden.

Gelukkig geeft ook Suzanne ongeveer deze disclaimer: dat je er alleen met een positieve mindset niet bent.

Vervolgens gaan we de mindset tunnel in. Ze schrijft dat ze veel geïnvesteerd heeft in haar eigen persoonlijke ontwikkeling. Dat is natuurlijk hartstikke goed nieuws want we willen allemaal de beste versie van onszelf zijn. Ik vind het alleen jammer dat er veel aandacht wordt besteed aan mindset en een stuk minder aan hoe ze nou echt tot die €100.000 per jaar is gekomen.

Vragen bleven als:

  • Welke stappen heeft ze precies gezet?
  • Waar liep ze nog meer tegen aan?
  • Hoe zagen haar dagen eruit?
  • Hoeveel uur stopte ze erin?

Eerder gaf ik al aan dat we te horen kregen waar het geld vandaan kwam, maar dit was vooral vanuit welke onderneming het kwam en niet zo zeer welke concrete stappen hiervoor waren gezet. Dit had ik persoonlijk waardevoller gevonden.

Verder wil ik het ook nog even over passief inkomen hebben. Ik denk dat het belangrijk is om hierbij stil te staan omdat er nogal een hype omheen bestaat en ik mij daar soms zorgen om maak. Want we willen zoveel mogelijk verdienen en er zo min mogelijk voor doen.

De vraag is: lever je dan nog wel waarde waar mensen voor betalen? Is er echt een one-size-fits-all dat voor iedereen werkt? Of word je een richting opgestuurd een bepaalde kant op te gaan omdat die voor deze persoon werkt?

Een groot deel van het boek bestond uit interviews met andere ondernemers die uitgebreid op haar blog staan (de volledige interviews zijn een aanrader). Ook hier hadden de meeste stukjes uit de interviews te maken met mindset en hoe een goede moneymindset hen succesvol heeft gemaakt. Ik mis echter een stukje strategie. Als de focus hier iets meer op had gelegen was ik een echte gelukkige lezer geweest.

conclusie

Als je Suzanne van Vrije Meid leuk vindt en benieuwd bent naar het pad dat zij bewandelt als ondernemer en/of als je wil weten wat mindset voor andere ondernemers betekent, dan is het een leuk boek. Ik heb het boek via Storytel beluisterd en ik vond haar stem heel prettig, zelfs op een snelheid van 1.6x. Het is ook fijn dat ze over veel onderwerpen heel open en eerlijk is, wat ontbreekt in het perfecte Instagram ondernemerswereldje. Als je echter op zoek bent naar een duidelijk strategisch stappenplan naar die ton inkomen en minder met mindset hebt dan is dit, denk ik, niet het juiste boek voor jou.

De route naar €100.000 per jaar – to read or not to read

Ik heb hier even goed over na moeten denken want het is een beetje gelijkspel. Toch is mijn eind oordeel: TO READ. Ook raad ik je aan om Suzanne te volgen. Hoe ik tot dit besluit ben gekomen? Ik vind dat we Suzanne mogen prijzen om haar eerlijkheid en dat ze ons heeft meegenomen in haar reis als ondernemer en ons een inkijkje heeft gegeven in haar financieën.

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail