10 tips om je te helpen vandaag nog productiever te worden

Ben je op zoek naar manieren om je productiviteit te verhogen? Als je bent zoals de meeste mensen dan ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Van het bestieren van een huishouden tot het behouden van een baan, we hebben veel op ons bord!

Als je meer gedaan wil krijgen en je daarbij minder gestrest wil voelen, bekijk dan deze 10 tips om vandaag nog productiever te worden:

1. Organiseer je. Een van de beste manieren om je productiviteit te verhogen is je te organiseren. Besteed elke dag wat tijd aan het opruimen van je werkruimte en het netjes houden van je bureau. Je zult versteld staan hoeveel gemakkelijker je je werk kunt doen als alles zijn plaats heeft. Bovendien verspil je dan geen tijd aan het zoeken naar dingen die begraven liggen onder stapels papier.

2. Maak een lijst. Een andere goede manier om je productiviteit te verhogen is om een lijst te maken van de dingen die je elke dag moet doen. Een visuele herinnering aan wat er gedaan moet worden helpt je om gefocust en op schema te blijven. Bovendien is er niets zo bevredigend als dingen van je lijst afstrepen als je ze af hebt!

3. Stel prioriteiten. Als je eenmaal je lijst met taken voor de dag hebt, is het tijd om prioriteiten te stellen. Niet alles op je lijst hoeft vandaag gedaan te worden, dus neem de tijd om te bepalen wat kan wachten en wat dringend gedaan moet worden. Dit zal je helpen je te concentreren op de belangrijkste taken en voorkomen dat je overweldigd raakt door alles wat er op je bord ligt.

4. Neem pauzes. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar het nemen van pauzes kan je juist helpen productiever te zijn. Als je een paar minuten neemt om even afstand te nemen van je werk, kom je verfrist terug en klaar om aan te pakken wat er nu op je bord ligt. Zorg er wel voor dat je het niet te comfortabel krijgt – de pauze mag maar 5-10 minuten duren, zodat je niet te ver achterop raakt!

5. Elimineer afleidingen. Om je productiviteit echt te verhogen is het belangrijk om waar mogelijk afleiding te elimineren. Zet meldingen op je telefoon uit en sluit alle tabbladen op je computer die niets met de taak te maken hebben. Als je wat achtergrondgeluid nodig hebt terwijl je werkt, probeer dan wat rustgevende muziek of witte ruis op te zetten in plaats van tv te kijken of door sociale media te scrollen

6. Zet jezelf op de eerste plaats, het is belangrijk dat je eerst en vooral voor jezelf zorgt! Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, gezond eet en pauzes neemt wanneer je die nodig hebt. Als je geest en lichaam goed uitgerust en verzorgd zijn, is het veel gemakkelijker voor je om zelfs de meest uitdagende taken uit te voeren.  

7. Neem shortcuts waar mogelijk. Een manier om nog productiever te worden is door shortcuts te nemen waar mogelijk! Als er bepaalde taken zijn die altijd teveel tijd lijken te kosten, kijk dan of je het proces kunt stroomlijnen of aan iemand anders kunt delegeren. Als je bijvoorbeeld altijd teveel tijd kwijt bent met koken, probeer dan de maaltijd vantevoren te bereiden of bestel af en toe een maaltijd. 

8. Stop met uitstellen. Een andere belangrijke manier om productiever te worden is door uitstelgedrag een halt toe te roepen. Als je merkt dat je bepaalde taken uitstelt omdat ze te uitdagend of ontmoedigend lijken, probeer ze dan op te splitsen in kleinere, beter hanteerbare stappen. Soms is het enige wat nodig is om te beginnen de bal aan het rollen te brengen! 

9. Stel deadlines. Om echt gefocust en gemotiveerd te blijven, probeer dan deadlines voor jezelf te stellen. Een einddoel voor ogen hebben helpt je op koers te blijven en te voorkomen dat je door andere taken wordt afgeleid. Bovendien, als je die deadline haalt, kun je genieten van de voldoening van het volbrengen van een taak en het afvinken van je lijst! 

10. Zoek hulp. Vergeet tenslotte niet dat het goed is om hulp te zoeken als dat nodig is! Als je merkt dat je voortdurend moeite hebt om alles bij te houden, overweeg dan een paar uur iemand te vragen wel dan niet betaald om een paar huishoudelijke taken over te nemen. Kook vantevoren of aboneer je op een maaltijdbox. Of, als bedrijfsgerelateerde taken zich beginnen op te stapelen, overweeg dan een virtuele of personal assistent in te huren die kan helpen met de klantenservice of het plannen van berichten op sociale media. Welke hulp je ook zoekt, onthoud dat hulp vragen je niet zwak maakt; het laat zien dat je slim bent en begrijpt waar je grenzen liggen!

Door slechts een paar van deze tips toe te passen kun je je productiviteit gedurende de dag zeker verhogen! Welke ga jij als eerste proberen? 

Ik vind het altijd leuk om te horen of het je heeft geholpen dus voel je altijd vrij om mij te mailen iris@productieveling.nl of op sociale media een bericht te sturen naar @productieveling.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste blogs, tips en aanbiedingen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Hier deel ik niet alleen mijn eigen werk maar ook het werk van andere inspirerende ondernemers. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratie mail